Menu Sluiten
10 tips voor spirituele en hooggevoelige mensen

Ben jij soms ook net een spons?

In mijn werk spreek ik vaak hooggevoelige, spirituele mensen. Dit zijn meestal oude zielen. Regelmatig lopen deze vast met zichzelf, juist omdat ze heel gevoelig zijn.

Veel indrukken, prikkels nemen ze op als een spons en houden deze vast. Dus ook externe prikkels, prikkels niet van zichzelf, dit kan erg belastend zijn.

Het is dan ook belangrijk dat deze groep zorgt dat ze zoveel mogelijk in balans komen en blijven.

Ben jij ook hooggevoelig, spiritueel, een oude ziel?

Weet je van jezelf dat je veel prikkels opneemt en vasthoudt? Dat je hier letterlijk moe van wordt?

Ik geef je alvast 10 tips om te voorkomen dat je teveel prikkels oppikt:

1 Voldoende slaap

Voor iedereen is het belangrijk om goed en voldoende te slapen, maar voor een jou nog meer. Je zou ervoor moeten zorgen dat je niet 2 dagen achtereen minder dan 8 uur slaap per keer krijgt.

2 Kijk kritisch naar de mensen in je omgeving

Negatieve mensen zuigen je leeg, jij bent daar helemaal gevoelig voor. Ook al bedoel je het goed, denk aan jezelf! Negatieve mensen brengen je niets, ze nemen alleen maar van je.

3 Luister naar Muziek

Het is wetenschappelijk bewezen dat naar muziek luisteren ontspanning kan geven, en positief kan zijn bij stress en slapeloosheid. Kijk / luister wel goed welke muziek bij je past, want één van de kenmerken van een hooggevoelig iemand is dat deze sneller geraakt kan worden door muziek. Dus kan het ook een negatief effect hebben.

4 Ga wandelen

Klinkt misschien logisch, maar wandelen maakt je hoofd leeg. Heel fijn natuurlijk voor een jou, want zo raak je opgebouwde prikkels (voor een deel) uit je spons weer kwijt. Zoek mooie rustige routes op, want lopen in een drukke stad zal zorgen voor nog meer prikkels.

5 Creëer je eigen plek

Wanneer je met meerdere mensen onder 1 dak woont, doe je er goed aan om een plekje voor jezelf te maken. Een plek waar je helemaal kunt terugtrekken. Het hoeft geen grote ruimte te zijn. Een niet te volle, maar nette, schone, opgeruimde plek is belangrijk.

6 Creatief bezig zijn

Schrijven, schilderen, fotograferen, tekenen, breien, noem maar op. Creatief bezig zijn is een prima ontspannende bezigheid. Hooggevoelige en spirituele mensen zijn vaak creatieve mensen. Door deze creatieve kant actief te gebruiken bewijzen ze zichzelf een grote dienst.

7 Boeken lezen

helemaal opgaan in een boek, ver weg van alle gedachten, van alle indrukken, van alle prikkels. Dit werkt haast therapeutisch.

8 Goed aarden

Klinkt misschien zweverig, maar iemand die goed geaard is, staat vaak steviger in z’n schoenen. Dat betekent voor jou, dat je wat minder vatbaar bent voor overprikkeling. Op internet staan tal van voorbeelden om je goed te aarden. Probeer en kijk wat het beste bij je past.

9 Minder internet

Internet leidt veel af, even dit bekijken, nog even daar heen surfen, nog even de mail lezen, enz. Naast dat internet veel tijd kost (aan zaken waar je niets aan heb) krijg je ook veel prikkels te verwerken. Zowel van het beeldscherm als wel van de informatie. Denk hierbij aan social media, waar iedereen zich met elkaar wil meten en zich van de beste kant wil laten zien.

10 luister goed naar jezelf

Zowel geestelijk als lichamelijk. Wanneer de spons vol is, dan is die vol. Alleen jij kunt dat zelf inschatten, niemand anders. Neem jezelf serieus. Voel je niet schuldig wanneer jij je terug moet trekken. Doen! Heel belangrijk. Kom voor jezelf op. Je hebt er niemand mee, behalve jezelf wanneer jij jezelf negeert.